Blog

Montessori pomôcky a rozvoj reči

Začíname s určovaním čísla do 10. Dieťa má z tyčiniek s guličkami vybrať určený počet. Samozrejme dbáme na to, aby dieťa správne číslo pomenovalo. Začíname postupne od čísla 1 po číslo 10. Dieťaťu číslo ukážeme aj v jeho písanej forme, čím sa mu upevňuje spojenie počtu a tvaru číslice.

Aj vedomosti z geografie sa dajú získať hravou formou. Dôkazom toho je učenie sa pomocou foriem pevniny a vody. Dieťatko sa zahrá a naučí sa, čo znamená súostrovie, pevninská šija alebo úžina. Nepotrebujeme k tomu až tak veľa, stačí nám:

Geoboard, geometrická doska, geodoska- skvelá pomôcka na rozvoj jemnej motoriky, koncentrácie a tvorivosti od predškolského veku, neskôr najúčinnejší geometrický materiál vôbec. Od jednoduchých tvarov k vytváraniu zložitých vzorov, skúmanie geometrických pojmov ako sú obvod, plocha a vlastnosti trojuholníkov a iných mnohouholníkov.

V máji 2021 otvárame pre predškolákov online kurz fonematického uvedomovania podľa D.B.Eľkonina zameraný na zvládnutie určovania pozície hlásky v slove, čo je prípravou pre nácvik čítania a písania v 1.ročníku ZŠ. Aj to Vaše dieťatko je u nás vítané.

Pes nemá žiadne predsudky. Nerozlišuje kultúru, národnosť, rasu, pohlavie, farbu vlasov, telesné postihnutie. Pes akceptuje človeka bezpodmienečne. Nastanú však situácie, kedy je dieťa vystavené nepochopeniu alebo odsudzovaniu vo svojom okolí. Učiteľ má možnosť dieťa upokojiť práve využitím psa.

Veľkí aj malí, skoro všetci ju milujeme. Hádanku! S prvými hlavolamami sa stretávajú už malinké detičky. Sú vyrobené z dreva, tvrdého kartónu alebo plastu. Skladanie puzzle je výborný spôsob, ako sa naučiť technicky myslieť, ale tiež trénovať jemnú motoriku, priestorové myslenie a orientáciu, koordináciu ruka - oko, pamäť.

Všeobecne je veľa zmyslových materiálov vhodných na podporu koncentrácie zameranej na jeden zmysel. Napríklad, ak sa dieťa sústredí na využívanie niektorého zmyslu, môže dokonca zavrieť oči, aby daným zmyslom cítilo lepšie. Filtrovaním ostatných zmyslov sa tu zvyšuje jeho koncentrovanie cielene, práve na ten zmysel, ktorý potrebujeme. Samotný názov...